Yritys

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto Pramia Plastic Oy:lle Toholammille

Toholammilla toimiva Pramia Plastic Oy sai Fennian ja Suomen Yrittäjien perustaman Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon lauantaina Porissa järjestetyillä Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä.

Pramia Plastic Oy on muovinkierrätyksen suunnannäyttäjä Suomessa ja maailmalla. Yritys ostaa muovisia kierrätyspulloja ja käsittelee niitä Toholammin tehtaalla keskimäärin miljoona kappaletta vuorokaudessa. Tehtaalla pulloista valmistetaan muovihiutaletta, muoviraetta ja pulloaihioita eli preformeja. Lisäksi värillisistä muovipulloista valmistetaan vuosittain 50 miljoonaa metriä vihreää pakkausvannetta. Sitä käytetään muun muassa sahoilla lautanippujen kokoamiseen. Pramia Plasticin tuotantoa myydään useisiin Euroopan maihin.

Pitkän linjan yrittäjänä, Marko Mäkinen on aina tehnyt asioita, jotka ovat hänestä mielenkiintoisia. Hän on muun muassa perustanut menestyvän alkoholitehtaan ja nostanut konkurssiin menneen muovinkierrätystehtaan menestystarinaksi.

Mäkinen teki myös joku vuosi sitten tarjouksen Altian alkoholiliiketoiminnasta. Altia-kauppa jäi toteutumatta, mutta Pramian alkoholitehtaalla ja etenkin muovikierrätykseen erikoistuneella Pramia Plasticilla menee hyvin. Alkuvaikeuksien jälkeen Pramia Plasticista on kasvanut loistavaa tulosta tekevä yritys, joka on maailmanlaajuisestikin suunnannäyttäjä muovinkierrätyksessä ja alansa ainut laitos Suomessa.

  • Seitsemän ensimmäistä vuotta olivat hyvin vaikeita, mutta sitten alkoi kierrätysbuumin mukana valtava kysyntä. Yhdessä vaiheessa tilanne oli jopa sellainen, että ostajat kilpailivat kuka saa ostaa meidän tuotteitamme, Mäkinen kertoo.

Pramia Plasticin kasvulle on tarjonnut hyvän taustan suomalainen pullojen kierrätysjärjestelmä, joka on Mäkisen mukaan maailman paras. Suomessa käytetyistä muovipulloista 96 prosenttia palautuu kiertoon.

  • Suomessa pystymme tekemään isolla volyymilla sataprosenttista kierrätysmuovia. Monissa muissa maissa tämä ei onnistu raaka-aineen huonon laadun vuoksi, Mäkinen kertoo.

Hyvä henkilökunta on yrityksen turva

Mäkisellä on ollut yrittäjänä kova vauhti, mutta hän on myös oppinut, että kaikkea ei voi tehdä itse.

  • Meillä on 11 eri toimialaa ja viisi eri palveluprosessia. Yrittäjänä tulee sitten jaettua aikaansa useampaan asiaan kuin sitä oikeasti riittäisi. Tässä nousee hyvän henkilökunnan merkitys. Olen myös hiljattain joutunut olemaan sairauslomalla, mutta kun yrityksessä on hyvät työntekijät ja valmiit prosessit, niin yritys kantaa sen, toteaa Mäkinen.

Mäkisen terveiset muille yrittäjille ovatkin: ”Pitäkää huolta hyvästä henkilökunnasta, yrittäjä voi joskus tarvita sitä enemmän mitä ajatteleekaan.”

Kaupallisten onnistumistensa ohella Mäkinen laskee uransa kohokohtiin yrittäjäkilpailuissa saamansa tunnustukset.

  • Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto tuntuu erittäin hyvältä. Ja ennen kaikkea siinä se, että se on muiden yrittäjien myöntämä, toteaa Mäkinen.

Vuonna 2022 yritys sai Keski-Pohjanmaan Yrittäjien maakunnallisen yrittäjäpalkinnon.

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnon sai tänä vuonna myös matkailualan yritys Järvisydän Rantasalmelta sekä teollisuuden sopimusvalmistaja Ouneva Group Joensuun Tuupovaarasta. Vuoden yksinyrittäjäpalkinnon saivat Sanni Luomahaara ja Jani Wallenius. Vuoden nuori yrittäjä on Emmi Lehtomaa. Tämän vuoden voittajia yhdistää valtava palo menestyä. Menestys on lopputulos rohkeista päätöksistä ja määrätietoisesta kehitystyöstä, jotka ruokkivat kasvua.

Pramia Plastic Oy
www.pramiaplastic.fi

Perustettu: 2012
Pääomistaja: Marko, Mari ja Tero Mäkinen
Toimitusjohtaja: Marko Mäkinen
Kotipaikka: Toholampi
Työntekijöitä: 17
Liikevaihto: 7,4 miljoonaa euroa
Liiketulos: 2,3 miljoonaa euroa
Lisätietoja: toimitusjohtaja Marko Mäkinen p. 0400 187 826 marko.makinen@pramia.fi

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on Fennian ja Suomen yrittäjien perustama palkinto, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968. Palkinto on myönnetty yli 200 yritykselle ja yrittäjälle. Valintaraati painottaa kriteereissään yrityksen kasvua, kannattavuutta, kansainvälistymistä ja liikeideaa. Nykyään valintaraatiin kuuluvat Fennian ja Suomen Yrittäjien lisäksi Suomalaisen Työn Liitto sekä Yksityisyrittäjäin Säätiö.

Toholammilla toimiva Pramia Plastic Oy on valittu Toholammin vuoden yrittäjäksi 2019. Valinnan teki Toholammin yrittäjät ry.

Kurikan Ilvesjoella toimivan Pramia Oy:n perustama muovitehdas Pramia Plastic Oy valittiin Toholammin kunnan vuoden yrittäjäksi 2019. Valinnan teki Toholammin yrittäjät ry 29.11.2019.

Pramia Plastic käsittelee vuorokaudessa miljoona Suomesta kerättyä pantillista kierrätyspulloa. Tuotannosta syntyy elintarvikekelpoista muovia, joka pystytään hyödyntämään sataprosenttisesti jatkojalostuksessa eikä siitä jää kaatopaikkajätettä. Osa tuotetusta muovista menee Pramia Oy:n viinapullojen valmistukseen, osa taas muun muoviteollisuuden käyttöön myös ulkomaille.

5.12.2019

Muoviraaka-aineet tuotantomme valtteja

Muovitehtaamme on kiertotalouden edelläkävijöitä. Teemme jätteestä muovi-raaka-ainetta, mikä on elintarvikekontaktikelpoista muovia. Muoviraaka-aineemme vastaa neitseellistä materiaalia. Muovituotannostamme ei päädy grammaakaan kaatopaikalle. Valmistamme muovitehtaassamme kaikki tuotteemme sataprosenttisesti kotimaisesta raaka-aineesta, sataprosenttisesti kotimaisella työllä.

Me Pramia Plasticilla kierrätämme elintarvikekäytössä olleiden PET-muovipullojen materiaalin uusiokäyttöön. Muoviraaka-aineemme on peräisin maailman parhaasta kierrätysjärjestelmästä ja on siksi tasalaatuista ja korkealuokkaista.

Tehtaamme sijaitsee Toholammilla ja se käsittelee päivässä rekallisen, eli miljoona kierrätyspulloa. Valmistamme niistä muovivannetta, flakea ja granulaattia.

Muovitehtaamme muovivannelinjasto on Pohjoismaiden modernein. Olemme Suomen suurin yksittäinen, pelkkää tuulivoimaa käyttävä tehdas: tuotantomme pyörii täysin kotimaisella tuulivoimalla. Osa siitä on emoyhtiömme Pramian tuottamaa. Ympäri vuorokauden pyörivässä tehtaassamme on energiaa merkittävästi säästävä led-valaistus ja pesuprosessimme on ympäristöystävällinen.

Muovituotannostamme ei päädy kaatopaikalle mitään. Kaikki sivujakeet aina pullopaalien sidonnassa käytettyä rautalankaa myöten lähtee käsistämme muiden jatkojalostajien käyttöön.

Haluamme toimia vastuullisesti. Meille vastuullisuus ei ole pelkkiä sanoja, vaan konkreettisia ja jokapäiväisiä tekoja.